SST Hardware – Maatwerk software Enschede
SST Hardware – Maatwerk software Enschede
Instagram LinkedIn

Wat is een MES?

Verbeter de betrouwbaarheid van de productie en de traceerbaarheid van producten met gecentraliseerde processen en geautomatiseerde gegevensverzameling. In dit artikel gaan we dieper in op wat een MES is, wat de voordelen zijn en waarom het nodig is in een productieomgeving.

Pattern SST
Wat is een MES?

Waar staat MES voor?

MES staat voor Manufacturing Execution System, ook wel bekend als een productie-uitvoeringssysteem. Het is een geïntegreerd softwareplatform dat wordt gebruikt in productieomgevingen om de uitvoering van productieprocessen te beheren, te monitoren en te optimaliseren. Een MES fungeert als een brug tussen de bedrijfsplanning (Enterprise Resource Planning - ERP) en de werkvloer, waar de daadwerkelijke productie plaatsvindt.

Het hoofddoel van een MES

Het hoofddoel van een MES is om de productie-efficiëntie, productkwaliteit en naleving van regelgeving te verbeteren. De MES-software levert informatie waarmee besluitvormers een efficiënt en optimaal productieproces kunnen realiseren. Het verzamelt realtime gegevens van de werkvloer, zoals machineprestaties, voorraadniveaus, arbeidsuren en productieorders, en vertaalt deze gegevens in bruikbare informatie voor besluitvorming en procesverbetering.

Enkele functies van een MES zijn:

  1. Planning en Scheduling: MES helpt bij het opstellen van productieplanningen en het toewijzen van middelen, zoals machines en personeel, om de productiedoelen te halen.
  2. Werkorderbeheer: Het volgt en beheert individuele productieorders, inclusief het inplannen van taken, toewijzen van materialen en het volgen van de voortgang.
  3. Gegevensverzameling: Het verzamelt realtime gegevens van machines en sensoren op de werkvloer om de productieactiviteiten te monitoren en te meten.
  4. Kwaliteitsbeheer: Het bewaakt de productkwaliteit en voert controles uit om defecten te minimaliseren en de productieconsistentie te waarborgen.
  5. Traceerbaarheid: MES kan de volledige productiegeschiedenis van individuele producten bijhouden, waardoor traceerbaarheid mogelijk is voor kwaliteitscontrole en naleving van regelgeving.
  6. Rapportage en Analyse: Het genereert rapporten en analyses om inzicht te bieden in de prestaties van de productieprocessen en om gebieden voor verbetering te identificeren.

Waarom is een MES nodig?

Door gebruik te maken van een MES kunnen fabrikanten de productieprocessen beter beheren, de efficiëntie verhogen, de doorlooptijd verkorten, de voorraadniveaus optimaliseren en de algehele productiviteit en winstgevendheid verbeteren. Het is een belangrijk onderdeel geworden van moderne productieomgevingen om te voldoen aan de steeds complexere en concurrerende eisen van de industrie.

Kortom, verbeter met een MES de betrouwbaarheid van de productie en de traceerbaarheid van producten met gecentraliseerde processen en geautomatiseerde gegevensverzameling. Onderbouw je productieproces met harde data en bevorder zo zowel je productiviteit als rentabiliteit.

SST Hardware helpt je graag!

Vanuit SST Hardware hebben wij ruimschootse ervaring in het ontwikkelen van een MES op maat. Wij kunnen jou daarom uitstekend ondersteunen in zowel het bedenken als ontwikkelen van een MES, afgestemd op jouw specifieke situatie. Daardoor kan jouw productiecapaciteit ook optimaal benut worden. Vrijblijvend eens erover sparren met ons? Neem dan eens contact met mij op.

Rick Koenders

Rick Koenders is mede-eigenaar van SST Hardware. Lees zijn blogs.

Volg Rick

Hoe kunnen wij jou helpen?

Cookies zijn nodig voor het contact-formulier. Toon cookiemelding

velden gemarkeerd met een * zijn verplicht