Embedded software en firmware, wat zijn de verschillen?
Firmware en embedded software zijn beide vormen van software die worden gebruikt in embedded systemen, maar ze hebben enkele belangrijke verschillen. Binnen SST hebben we ervaring met beide maar merken we dat beide termen nog wel eens door elkaar worden gebruikt. In dit artikel zetten we de belangrijkste verschillen op een rij.
Allereerst firmware; wat is het eigenlijk?
Firmware is een specifieke vorm van software die is ingebed in hardwarecomponenten, zoals microcontrollers, chips of apparaten. Het is lowlevel software die direct in de hardware wordt geladen en zorgt voor de basisfunctionaliteit en het besturen van de hardware. Het biedt een essentiële laag van instructies en gegevens die nodig zijn voor het correct functioneren van het apparaat waarin het is geïnstalleerd.
Met firmware kun je dus verschillende taken en functionaliteiten uitvoeren. Enkele daarvan zijn: de controle van hardware, ingebouwde diagnostiek voor detectie van problemen, implementatie van beveiligingsmaatregelen zoals encryptie, het uitvoeren van apparaat-updates voor bijvoorbeeld bugfixes, het ondersteunen van protocollen voor de communicatie met andere apparaten of het aansturen van ingebouwde functies zoals camerafuncties in een smartphone of automatische temperatuurregeling in een oven.
Wat is dan embedded software?
Embedded software verwijst naar alle software die wordt gebruikt in embedded systemen. Dit omvat firmware, maar ook hoger niveau softwaretoepassingen die op het embedded systeem draaien om specifieke taken uit te voeren. Embedded software is overal om ons heen en wordt gebruikt in een breed scala aan apparaten en systemen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan huishoudelijke apparaten, auto’s, consumentenelektronica, industriële automatisering, medische apparaten etc. Dit zijn slechts enkele voorbeelden, maar embedded software wordt in bijna elk technologisch apparaat gebruikt, waardoor de functionaliteit en prestaties worden verbeterd en geautomatiseerde taken worden uitgevoerd.
Wat is de plaats van beide in een systeem?
Firmware is het besturingssysteem van de hardwarecomponenten zelf. Het is nauw geïntegreerd met de hardware en zorgt voor de basisfunctionaliteit en het functioneren van het apparaat. Embedded software omvat alle software die op een embedded systeem draait, inclusief zowel de firmware als eventuele toepassingssoftware die op een hoger niveau functioneert.
Waarin verschillende beide qua complexiteit?
Firmware is meestal eenvoudiger en lichtgewicht omdat het specifiek is ontworpen om de hardware te besturen en essentiële taken uit te voeren. Embedded software kan variëren in complexiteit, afhankelijk van de toepassing. Het kan eenvoudige taken uitvoeren, vergelijkbaar met firmware, maar het kan ook geavanceerdere toepassingen bevatten die specifieke functies bieden aan de gebruiker.
Wat zijn verder nog verschillen bijvoorbeeld op het vlak van updates of wijzigingen?
Firmware-updates kunnen worden geleverd door de fabrikant en worden meestal via specifieke tools of programma's op het apparaat geïmplementeerd. Firmware-updates zijn bijvoorbeeld bedoeld om bugs te verhelpen, de functionaliteit te verbeteren of beveiligingslekken te dichten. Embedded software kan ook worden bijgewerkt, maar updates kunnen variëren van het bijwerken van firmware tot het toevoegen van nieuwe functies of het vervangen van volledige toepassingen.
Kortom
Firmware is een specifieke categorie van embedded software die verantwoordelijk is voor het besturen van hardwarecomponenten, terwijl embedded software een bredere term is die alle software omvat die wordt gebruikt in embedded systemen, inclusief firmware en hoger niveau toepassingen.
SST Hardware helpt je graag!
Vanuit SST hebben wij jarenlange ervaring in het ontwikkelen van embedded software in de breedste zin van het woord, waaronder ook firmware voor hele specifieke toepassingen. Wil je graag eens een keer met ons hierover sparren of ben je benieuwd naar de technische mogelijkheden voor jou? Neem dan contact met ons op! Wij gaan graag met je in gesprek om te adviseren wat voor jou de beste aanpak is.